Iz moči potrošnikov izberite samodejno zaščito omrežja. Izračun odklopnikov

Odklopnik IEC. Toplotni tok - 32 A

Odklopnik ima v imeniku več drugih imen: varnostno napravo, pluto, paket ali samo avtomatsko napravo.

Na kocki - na sliki na levi. To je najbolj proračunski model.

Ta članek bo obravnaval tehnične značilnosti zaščitnih naprav, kakšne so, in kako jih izbrati v različnih primerih.

Povsem mogoče je reči, da nekdo, ki skrbno prebere ta članek, lahko šteje za strokovnjaka za avtomatska stikala. Vsaj prvem aproksimaciji zadostuje za praktično delo in razumevanje procesov.

Na na temo sem že napisal več člankov na spletnem dnevniku, pošiljal bom povezave na poti.

Funkcije odklopnika

Iz naslova je jasno, da je tobreakerki se izklopisamodejno. To pomeni,sam, v nekaterih primerih. Iz drugega imena - zaščitne avtomatske naprave - je intuitivno jasno, da gre za neke vrste avtomatsko napravo, ki ščiti nekaj.

Zdaj več. Odklopnik deluje in se izklopi v dveh primerih -v primeru preobremenitve trenutno in v primerukratek stik (kratek stik).

Prekomerna struja se pojavi zaradi okvare potrošnikov ali kadar potrošniki postanejo preveč. Kratek stik je način, v katerem se celotna moč električnega tokokroga porabi za ogrevanje žic, medtem ko je tok v danem vezju čim višji. To bo podrobneje.

Poleg zaščite (samodejnega izklopa) se lahko stroji ročno izklopijo. To je, kot stikalo ali konvencionalno "napredno" stikalo z dodatnimi možnostmi.

Druga pomembna funkcija (to je sama po sebi) so terminali za povezavo. Včasih, tudi če zaščita ni posebej potrebna (in nikoli ne boli), so lahko terminali stroja zelo uporabni. Na primer, kot je prikazano v članku.

Število polov

Po številu polov je avtomatsko:

 1. Enopolni (In, 1p). To je najpogostejši tip. Stoji v verigi in ščiti eno žico, eno fazo. To je prikazano na začetku članka.
 2. Dvopolni(2n, 2p). V tem primeru gre za dva enopolna stroja s kombiniranim stikalom (ročico). Takoj, ko tok prek ene od naprav presega dovoljeno vrednost, sta oba izklopljena. Ti se v glavnem uporabljajo za popolno ločitev enofazne obremenitve, ko se porušita nič in faza. To so bipolarne avtomatske naprave, ki se uporabljajo za vstop v naše stanovanje.
 3. Trikrat(3n, 3p). Uporabljajo se za lomljenje in zaščito trofaznih vezij. Kot v primeru bipolarnih, pravzaprav gre za tri enopolečne stroje, s skupnim vklopom / izklopom.
 4. Štiripeti(4n, 4p). Redki so določeni v glavnem na vhodni trofazne Stikalna naprava (stikalne naprave) za deljenje ne le faze (L1, L2, L3), ampak tudi deluje nič (N). Pozor, prosim! Zaščitni ozemljitveni vodnik (PE) ne smete biti zlomljeni na kakršen koli način!

Tok tokokroga

Tokovi avtomatov izhajajo iz naslednje serije:

0,5, 1, 1,6, 2, 3,15, 4, 5,6 , 8,10 , 13,16 , 20,25 ,32 ,40 , 50, 63.

Krepko verodostojnosti se najpogosteje uporabljajo v vsakdanjem življenju. Obstajajo še druge denominacije, a zdaj ne bomo govorili o njih.

Ta tok za odklopnik je nominalni. Če je prekoračen, se stikalo izklopi. Res, ne takoj, kot je opisano spodaj:

Časovno-trenutne značilnosti

Očitno je, da naprava ne izklopi takoj, včasih pa je moral "misli in odločitev", ali pa priložnost za vstop obremenitev v normalno stanje.

Časovno-časovna karakteristika kaže, po kakšnem času in trenutnem času se bo naprava izklopila. Te značilnosti imenujemo tudi trikotne krivulje ali trenutne karakteristike. Kar je natančnejše, saj je odvisno od toka, po katerem času avtomat se izklopi.

Izklopne krivulje ali trenutne karakteristike

Razložil bom te grafise. Kot sem že povedal, ima zaščitna naprava dve vrsti zaščite - toplotno (od prekomerne struje) in elektromagnetno (iz kratkega stika). Na grafu je delo termične zaščite mesto, ki gladko spušča. Elektromagnetna - krivina se nenadoma razbije.

Mogoče bo tudi zanimivo?

Heat je počasen (na primer, če je trenutna presega nominalno vrednost dvakrat stroj bo knock približno minuto) in elektromagnetno - takoj. Za razporedV ljubljani ta trenutek se "začne", ko tok presega nominalno vrednost za 3-5 krat, za kategorijoC - 6-10 krat, zaD (ni prikazano, ker se v vsakdanjem življenju ne uporablja) - 10-20 krat.

Kako deluje - lahko sanje gor, da bi, če je trenutna presega nominalno vrednost 5-krat, in varstvo, je vredno lastnost "C", kot je v vseh hišah. Stroj bo ubil le po 1,5-9 sekundah, kot je srečen. V 9 sekundah bo izolacija plavala in ožičenje bo potrebno spremeniti. V tem primeru je napaka kratkega stika boljša od preobremenitve.

Izbira odklopnika

Izbira odklopnika je potrebna glede na površino žice, ki jo ta naprava ščiti (ki je priključena po tem stroju). Prečni prerez žice je od največjega toka (moči) tovora.

Algoritem za izbiro odklopnika je naslednji:

 1. Določite moč in trenutne odjemalce linije, ki se napajajo preko naprave.Tok je izračunan po formuliI = P / 220, kjer je 220 - nazivna napetost, I - tok v amperih, P - moč v vatih. Na primer, za grelec z močjo 2,2 kW je tok 10 A.
 2. Izberemo žico na mizi. Za naš grelec je primeren kabel s stanovanjskim odsekom 1.5 mm². V najhujših pogojih je v enofaznem omrežju, ki drži tok do 19A.
 3. Izbrali smo stroje, tako da je zagotovljeno, da našo žico zaščitimo pred preobremenitvijo. Za naš primer - 13A. Če se avtomatsko oskrbo z nazivno toplotno toka, pri toku 19A (več kot pol krat) stroja delo po približno 5-10 minut, po katerem časovno trenutnih značilnosti.

Ali je to veliko ali malo? Glede na to, da ima kabel tudi toplotno vztrajnost in se ne more takoj taliti, je normalno. Ampak glede na to, da obremenitev ne more samo povečati svoje tok za en polčas, v teh minutah pa lahko pride do požara - to je veliko

Zato je tok 10 A (pri polaganju odprt tok - 27A), boljša uporaba 2.5 mm² preseka žice, in avtomatska 13A (več kot 2-krat dela približno minuto). To je za tiste, ki želijo biti varni.

Glavno pravilo bo:

žica tok mora biti večja od trenutne stroj in strojno toka - več obremenitev trenutnega

Ignagram <Iavt <Iprov

Ob upoštevanju največjih tokov.

In obstacle taka možnost, mora biti ocena naprave premaknjena proti toku toka. Na primer, največja tokovna obremenitev je 8 amperov, največji tok žice je 27A (2,5 mm2). Naprave ne bi smeli izbrati za 13 ali 16, vendar za 10 amperov.


Rezultat te tabele je izbira samodejne naprave:

Tabela za izbiro odklopnika s presekom žice

(od družbe Schneider Electric)


Pazite na načine polaganja kabla (vrsta namestitve). Od položaja kabla se lahko tok izbranega odklopnika razlikuje za faktor 2!

Glede na tabelo - imamo izvirni prerez žice, pod njim pa izberemo zaščitno napravo. Za nas, kot pri električarjih, so najpomembnejši prvi trije stolpci tabele.

Zdaj - kako izbrati zaščitno napravo, če je znana moč naprave?

Tabela izbire avtomatske naprave za moč naprav

Vidimo lahko, da proizvajalec pri različnih električnih napravah priporoča različne časovne tokove. Kadar je obremenitev popolnoma aktivna (različne vrste grelnikov), se priporoča značilnost stroja "B". Kjer obstajajo električni motorji - "C". No, tam, kjer se uporabljajo močni motorji s težkim zagonom - "D".

Tabela toka odklopnika (varovalka) proti preseku

Toda, kako je trenutni odklopnik, odvisno od površine preseka žic, Nemci.

Circuit breaker je naprava, ki zagotavlja zaščito električnih napeljav in potrošnikov (električnih naprav) preobremenitve omrežja. Obstaja napačno prepričanje, da odklopnik ščiti električne naprave pred težavami v omrežju. To je neumnost, tu pa, nasprotno, odklopnik ščiti ožičenje od potrošnikov samih, ker potrošniki sami preobremenijo električno omrežje.

Vsak odklopnik ima svoje tehnične značilnosti, vendar je za razumno izbiro varovalke potrebno razumeti in upoštevati le tri:nazivni tok, razred stroja in prekinitev.

Analizirali jih bomo po vrstnem redu.

Nazivni tok In je moč trenutka, ki ga lahko avtomat prenese. Ko je nazivni tok prekoračen, se odprejo kontakti stikala prekinitve, kar povzroči odklon energije vezja. Po standardih se mora izklop stikala prekiniti pri tokovu, ki znaša 145% nazivnega toka. Najpogostejši stroji z nazivno napetostjo 6; 10; 16; 20; 25; 32; 40; 50; 63 A.

Avtomatski razred- to je kratkoročna vrednost sedanje moči, pri kateri stroj ne deluje. Kaj to pomeni? Tako jeupogibni tok. Začetni tok je tok, ki na kratko porabi aparat ob zagonu. Začetni tok je lahko večkrat višji od nazivnega toka naprave. Na primer, ko je vklopljena žarnica s 60 vati, se od delavca ustvari udarni tok 10-12 krat več. To pomeni, da božarnica trajala nekaj sekund, ne 0.27 A, ampak 2.7-3.3 A. Da bi nadomestili začetne tokove in razrede avtomatov.

Obstajajo 3 razredi odklopnikov:

 1. razred B (presega izhodni tok 3-5 krat od nazivnega toka)
 2. razred C (več kot 5-10-kratni izhodni tok od nazivnega toka)
 3. razred D (ki presega izhodni tok 10-50-kratni od nazivnega toka)

Najbolj optimalen razred za stanovanjske in proslovne prostore je razred C.

Zmogljivost je mejna vrednost kratkega stika, ki jo lahko prekine stikalo brez izgube operativnosti. Na našem trgu so pogosti avtomatski odklopniki s presežno zmogljivostjo 4,5 kA (kiloampere). Toda v Evropi taki stroji niso dovoljeni za namestitev, tam morajo biti vsaj 6 kA. Če pogledate v prakso, je dovolj 4,5 kA, saj v vsakdanjem življenju tok kratkega stika le redko presega 1 kA. Če želite izpolniti standarde, nato izberite avtomat za 6 kA in več, če želite biti bolj ekonomičen, potem je najbolj 4.5 kA stroj.

Izračun varovalke.

Odklopnik se lahko izračuna z dvema metodama: s tokom porabnikov ali s prečnim prerezom uporabljenega ožičenja.

Razmislite o prvi poti -avtomatski izračun stroja.

Prvi korak je izračun celotne moči, ki jo morate obesiti na stroju. Da bi to naredili, povzemamo moč vsakega električnega aparata.Na primer, morate računati stroj za dnevno sobo v stanovanju. V sobi je računalnik (300 W), televizor (50 W), grelec (2000 W), 3 žarnice (180 W) in sesalnik (1500 W). Dodali bomo vse te kapacitete in dobili 4030 vtorov.

Drugi korak je, da izračunamo tok po formuliI = p / u
P -skupna moč
U - napetost v omrežju

ŠtetjeI = 4030/220 = 18.31 A

Izberemo stroj, ki zaokroži vrednost trenutne jakosti na večji strani. V našem izračunu je to 20 A odklopnik.

Razmislite o drugi metodi -izbor naprave za odsek ožičenja.

Ta metoda je veliko preprostejša od prejšnje, ker ni potrebno izvesti nobenih izračunov, trenutna intenzivnost pa je vzeta iz tabele (PUE tab.1.3.4 in 1.3.5.)

Dovoljen neprekinjen tok za žice in kable z bakrenim vodnikom

v eni cevi

dva enodnevna

tri eno jedro

štiri enostrelec

eno dvožilni

eno tri žice


Dovoljeni stalni tok za žice in kable z aluminijastimi vodniki

Prečni prerez vodnika, mm 2

Tok, A, za žice

v eni cevi

dva enodnevna

Če želite izbrati varovalko,izračun strojnih parametrov.
Izračun varovalke sestavlja določitev nazivni tok stroja skupaj z časovno-časovno značilnost stroja. Izbira števila polov v napravi ni izračunan indikator, temveč se vzame na podlagi sheme močnostne povezave.
Pri računanju stroja je treba zapomniti, da je namen odklopnikov zaščita daljnovodov od uničenja z električnim tokom, ki presega ocenjeno vrednost za to posebno ožičenje. Z productimi besedami, lahko rečemo, da je treba upoštevati ne toliko moči priključenih bremena
Ko je izračun nazivne stroj tok upoštevati deluje tekoče in uporabljajo električno mizo izračun odklopnika v skladu s poglavjem žice in njenega gradiva določi nazivni stroj tok. Pri izbiri časa trenutne karakteristike upoštevamo začetne tokove priključenih obremenitev.

Izračun toka stroja

Kot je navedeno zgoraj, se pri izračunu sedanje varovalko - je avtomat zabeleži tok, dovoljeno za normalno in varno uporabo določenega daljnovoda zaščitena z odklopnika. To pomeni, da se izračuna nominalno stroj mora vedeti, maksimalni delovni tok daljnovoda link moto in aktualnih povezane obremenitve. Lahko rečemo tudi za drugo: tok lahko izračunamo glede na moč tovora samo, če ožičenje ustreza objektom Nazguza. Pogosto se uporablja za izračun samodejnega trenutne obremenitve skupne moči ne usityvaet, da je prekinjalo namenjena predvsem za zaščito električnih vodov in ne obremenitev.
Ker je dokumentacija za ožičenje običajno odsoten in dokumentirano ugotoviti, katere trenutna napeljava je bil zasnovan, da ni mogoče, je nominalni delovni tok kablov Odvisno od območja prečnega prereza vodnika lahko vodnik materiala (baker ali aluminij), kot tudi metodo za ožičenje blazinice (odprti, skritimi v stenije, v pladenj, cev ali zmleta)
Prerez žice je odvisen od premera vodnika (to je funkcija premera vodnika krožnega preseka). Premer vodnika se lahko meri z mikrometrom in izračuna ali shtangeltsirkulem prerez vzdolž premera Z naslednjo enačbo: S≈0,785 *D 2, kjer je S površina prevodnika v milimetrih kvadratnih (mm 2) inD je premer vodnika v milimetrih (mm).POMEMBNO - je treba izmeriti premer prevodnih žic le, ne premer žice z izolacijo, ki bo večja in bo izračun napačen rezultat operacijski trenutno električne napeljave.
Z rezultati merjenja premer žicami in priloženih tabelah, odvisno od napeljave materiala, bakreni vodniki za levo in desno vodnikov za določitev dovoljenega toka za aluminija ožičenje.
Treba je opozoriti To je posledica dejstva, da je obratovalni tok ožičenja omejen s temperaturo, na katero se žica ogreva, ko tok teče skozi to napravo. V primeru treh jedro ozičenja dirigent, je prenos toplote nižja kot v primeru treve jedro dirigent in dovoljeni delovni tok zmanjšuje tudi v primerjavi z dvema jedro žice. Prav tako je mogoče opozoriti, da se v primeru enojne žice dopustni obratovalni tok ožičenja nekoliko poveča v primerjavi z žično žico. Po določitvi delovnega toka ožičenja izberemo trenutno oceno naprave, ki bo varovalo to ožičenje. Nominalna vrednost avtomatov je izbrana bodisi enaka ali manjša od delovnega toka ožičenja. Včasih se uporablja avtomat z oceno, ki je nekoliko višja od obratovalnega toka ožičenja.

Izbira karakteristične krivulje

Poleg tega naprava poimenovanje izbran v istem časovnem tok krivuljo stroja, odvisno od obremenitve, povezane s kabli, oziroma njihovih izhodnih tokov. Spodnja tabela prikazuje množice izhodnih tokov nekaterih elektro-instrumentov in njihovo trajanje.
Na podlagi teh večkratni zagonski tok in znane naprave lahko ugotovite, kaj trenutna moč v amperih doseže sedanjo mrežo, ko je naprava vklopljena in kako bo to povečalo tok naprej. Na primer, vemo, da je kapaciteta 1,5 kW brusilnik, to je delovni toko bo enaka 6,81 amperih in up toštevajoč množico zagonskega toka do 7krat, da tobimo tok, lahko 48A tok teče v tokokrogu med 1 - 3! Sekund. Če je odklopnik nameščen, da zaščiti črto, iz katere ta mlinček hrani, B16, nato pa pogled na časovna karakteristika B bomo videli, kaj lahko dela na preobremenitve med moči mlinom, kot trikrat presega 16 amperov je popolnoma enaka 48-amperov, zato je zaščita te vrstice, je bolje uporabiti C16, ki je sprožila kratkoročno višji, v skladu s karakteristična krivulja C se začne s 16 X 5 = 80 amperov.
Kljub temu, da so v tabeli nevarnost za zagon izklopite stroj.

V mnogih domovih zgrajena pred več kot 20 leti, da je problem z električno napeljavo, kot darija vra nov naprave, z visokimi zahtevami glede kakovosti omrežij in drugih kazalnikov moči. Eden od težav je neusklajenost trenutne jakosti z ožičenjem. Vsi poznajo kratek stik ali komoro na vrsti. Da bi se temu izognili, ena zamenjava kablov ni dovolj, morate namestiti zaščitne naprave, da preprečite puščanje napetosti. Koristno je, že želite izvedeti, kako izbrati diferencialni avtomat ali konvencionalno avtomatsko napravo (odklopnik) v vaemem stanovanju glede na obremenitev.

Razlike zaščitnih naprav

Treba je razlikovati med aparatom v obliki diferencialnega avtomata in zaščitno zaporno napravo. Na prvi pogled ni nobene vidne razlike, vendar ni.

RCD služi za izključitev omrežja, če pride do manjšega puščanja v tokokrogu. Na primer, če je električni kabel poškodovan, tako da oseba ni poškodovana, bo vezje odklopljeno.


stikala v sili vezja, poleg RCD, ki je opremljen s samodejnim tipa stikalo vgrajeno. Služi za odvajanje energije, preprečevanje kratkih stikov, preobremenitev vezja, na splošno. Z eno besedo, dva v eni.


Konvencionalni odklopnik (avtomatska naprava) ščiti tokokrog pred preobremenitvijo, vendar ne more ustvariti varnih pogojev za osebo. Zato v sodobnih stavbah namestite diferencialni avtomat ali RCD in avtomat.

Izbira katere koli zaščitne naprave je odvisna od značilnosti omrežja. Najprej od tovora, ki je povezano z njim. Zato je pomembno vedeti, kako izračunati moč stroja z obremenitvijo.

Prednosti in slabosti

Prednost difuzorja v njegovi kompaktnosti, večnamenskosti, 100% zaščiti verige pred nenadnimi preobremenitvami ali drugimi nevarnostmi. No, glavni "adut" je strošek, ki je nižji od skupnih stroškov RCD in samodejnega stikala. Če upoštevamo izolirani primer, razlika ni preveč opazna, toda pri nakupu za celotno hišo je korist bistvenega pomena. Vendar pa je veliko odvisno od blagovne znamke izdelka. Namestitev traja nekaj časa, na drogu se diafavtomat prilega tudi precej kompaktno.

Obstajajo tudi pomanjkljivosti v sistemu Difav. Če zapustite obrat, boste morali izdelek kupiti v kompletu, ne posebej. Pojav kratkega stika bo privedel do težav pri iskanju vzroka. Split namestitvijo je identifikacija veliko enostavnejša: RCD se je sprožil - puščanje, avtomat - kratek stik.

Kakšna zaščitna naprava naj izbere, vprašanje ni iz pljuč. Kot mnogi električarji storiti: če govorimo o majhnem stanovanju, potem uporabite difa-avtomat.

Ko nameravate sestaviti zapletene strukture, je najbolje, da v skupino namestite ločene RCD in avtomatska stikala tipa. In za vsako skupino namestite ločeno stikalo.

Kakšna so merila za izbiro opreme?

Če še vedno raje uporabljate diafavtomat kot izdelek sodobne tehnologije, skrbno izberite izdelek. Previdno preberite njegove tehnične podatke. Pri izbiri avtomatskega stroja za moč tovora bodite pozorni na naslednje:

 • napetost in faza: izdelki v nominalni enofazni in trifazni vrsti, 220V oziroma 360V. V prvi različici en terminal, v drugem - tri za povezavo. Vsi kazalniki so navedeni v potni listu opreme in označeni na zunanji strani ohišja;
 • tok puščanja: označen z grškim simbolom "delta" in se izračuna v milliamperes. Pravilno pick up lahko temelji na naslednji podatki: v hiši kot celoti - do 350 mA, na določeno skupino - 30 mA točke in razsvetljavo - 30mA, v eni točki - 15mA, kurilnica - 10 mA;
 • razred opreme: A - puščanje zaradi uhajanja DC. AC - s puščanjem izmeničnega toka;
 • zaščita pred hitrostjo "nič": po odkritju tega sistem to opredeli kot impulz in izklopi opremo;
 • čas potovanja: označen s simbolom Tn in ne sme presegati 0,3 sekunde.


Pri gospodinjskih potrebah so najpogostejše naprave z oznako "C" in obseg 25A. Vgradnja vhodnih modelov zahtevajo močnejši v obliki C50, 65, 85, 95. vtičnice in druge točke - C15, 25. svetil - C7, 12, električni štedilnik - C40.Lahko rečemo, da je to začasna značilnost največjega kratkega toka, ki ga avtomat lahko prenese in ne deluje. "C" pomeni, da se naprava sproži, ko je nazivni tok prekoračen za 5-10 krat.

Izračun kazalnikov

Izračun moči pri izbiri avtomatov poteka na naslednji način. Na primer, vsa inštalacijska dela so izdelana z električnim kablom s prečnim prerezom 3,0 in maksimalno silo 25A. Skupna moč naprav je: mikrovalovna pečica 1.5 kW, električni kuhalnik 2.1 kW, hladilnik 0.7 kW, TV 0.5 kW. Skupna moč je 4.7 kW ali 4.7 * 1000 W.


Da je moč v vsakem vezju lažje izračunati, je obremenitev razdeljena na skupine. Najvišja oprema za napajanje je priključena ločeno. Ne zanemarjajte obremenitve nizke moči, saj lahko v izračunih vsote povzroči pomemben rezultat.

Za izračun uporabimo formulo: moč / napetost. Skupaj 21.3 A. Vzame se RCD ali diferencialni stroj z mejno porabo 25A, ne več. Če je število potrošnikov več kot dve, se mora skupna moč pomnožiti z 0,7, da se popravijo podatki. Pri obremenitvi treh ali več - za 1.0.

Zmanjšanje koeficientov za nekatere naprave:

 • hladilna oprema od 0.7 do 0.9, odvisno od značilnosti motorja;
 • dvižne naprave in dvigala 0.7;
 • pisarniška oprema 0.6;
 • fluorescenčne sijalke 0,95;
 • žarnice z žarilno nitko 1.1;
 • vrsta svetilk DRL 0.95;
 • neonske plinske naprave 0,4.

Zmanjšanje moči je posledica dejstva, da se vsi instrumenti ne morejo vključiti hkrati.

Z vrednostjo toka delovne obremenitve je izbran avtomat. Nominalna vrednost stroja mora biti nekoliko manjša od izračunane vrednosti toka, vendar je dovoljena izbira nekoliko večjih vrednosti.

Trenutna vrednost pri izbiri kabla

Preverite tok toka preseka vodnikov kabla


Povzetek značilnosti za enofazni stroj:

 • moč 17A - faktor moči do 3,0 kW - tok 1,6 - presek 2,4;
 • 26A - do 5.0 - 25.0 - 2.6;
 • 33A - 5.9 - 32.0 - 4.1;
 • 42A - 7.4 - 40.0 - 6.2;
 • 51A - 9.2 - 48.4 - 9.8;
 • 64A - 12.1 - 62.0 - 16.2;
 • 81A - 14.4 - 79.0 - 25.4;
 • 101A - 18.3 - 97.0 - 35.2;
 • 127A - 22.4 - 120.0 - 50.2;
 • 165A - 30.0 - 154.0 - 70.1;
 • 202A - 35.4 - 185.0 - 79.2;
 • 255A - 45.7 - 240.0 - 120.0;
 • 310A - 55.4 - 296.0 - 186.2.

One lahko uporabite tudi poseben urnik, ki se določi glede na nazivni tok naprave glede na obremenitev moči.


Zahtevana dolžina kabla je izbran na osnovi sedanjega skupne moči teče skozi žico, se izračuna po formuli izračun vezje je, kot sledi:

kjer se trenutna jakost = skupni faktor moči deli z napetostjo v vezju. V večini primerov električarji uporabljajo to posebno formulo.

Bolj natančno formula p = I * U * fazne, kjer φ - kot med vektorji toka skozi napravo, in z napajalno napravo (smemo pozabiti, da so lahko spremenljiva). Ampak kot v gospodinjskih naprav, ki delujejo iz enofazni, faznega zamika med tokom naptostjo, je skoraj ni, potem uporabi poenostavljeno formulo moči.

Če je omrežje trifazno, lahko pride do pomembnega premika faze. V tem primeru se izračun zmanjšana moč in posledično tok je treba deliti z 3.

Torej, za moč naprave 6,5 kW:

I = 6500/380 / 0.6 = 28.5

Na električnih napravah, ki pogosto označujejo ali pritrdijo ploščo, označujejo parameter in vrednost moči. To vam omogoča hitro izračune. Trofazna obremenitvi veliko močjo stroje uporablja tipa D.

Varovalka, znan tudi kot Zaščitni odklopnik, predstavlja napravo zaščitno zgradbo (zlasti elektronike v njej) iz električnega šoka.

Normalnih obratovalnih razmerah, ko vse opreme in napeljav deluje v običajnem načinu, tok lahko teče skozi stikalo. Ampak takoj, ko se sedanji preseže kritično raven (povečano obremenitev, ki so posledica nepravilnega delovanja naprav ali vezij, in kratkega stika) je na izlete enotah odklopnika se aktivira in odpira mrežo.


Opisane naprave so praviloma opremljene z dvema različicama:


Če ni stikala, lahko izredna situacija povzroči prekomerni tok skozi omrežje, izolacijski material se à stopil in sama ožičenje se bo najverjetneje vžgalo. Posledice so lahko najbolj neprijetne - from pojava požara (še zlasti to velja za lesene konstrukcije, kot je kopališče) pred električnim sunkom. V današnjem članku bomo govorili o tem, kako izbrati odklopnik, odvisno od odseka ozičenja, tokovnih in drugih parametrov.


Bodite pozorni! Če zamisel o zamenjavi stare naprave, potem morate samo preučiti njegovo označevanje in se odločiti, da se osredotočite na to. Toda, če nameravate namestiti stikalo, na primer v novo zgrajeno stavbo, je treba vse parametre izbrati neodvisno.

Izbira in namestitev strojev ureja Pravilnik o vgradnji električnih instalacij (PUE).

PUE, oddelek 7. "Električna oprema posebnih naprav". Poglavje 7.1. Datoteka za prenos

Če želite izbrati napravo, ki je primerna za tehnične specifikacije in stroške (čeprav drugi indikator ni kritičen, saj je cena takšne opreme zanemarljiva), je treba iti skozi nekaj preprostih korakov.

Bodite pozorni! Stroški enopolnega stroja (in obstajajo tudi tripolne) se gibljejo med 50-200 rubljev. Za srednje veliko kopel lahko traja približno 5-7 polov, zato bo začčita sama od 250-1500 rubljev.Se strinjam, ne toliko velik znesek za električno varnost za 15 let.


Prvi korak. Kraj nakupa

Najprej je treba paziti, da je naprava varna. Priporočljivo je kupiti stikalo v specializirani trgovini, ne pa na trgu ali v dvomljivem prodajnem mestu. Prav tako vprašajte prodajalca o proizvajalcu in izvoru naprave, prosite za ustrezne dokumente. Kot veste, poceni izdelki iz Kitajske pogosto niso samo neuporabni, ampak celo nevarni.Ja, stane več, kakovost pa bo visoka, ker velika podjetja verjetno ne bodo ogrozila svojega ugleda. Zdaj - neposredno na določene parametre.

Drugi korak. Prečni prerez kabla

Treba je spomniti, da v resnici stikalo ne ščiti električne opreme, priključene na omrežje, ampak ožičenje. Izbira prečnega prereza je treba opraviti, če je ožičenje postavljeno dovolj dolgo. V takih primerih se je potrebno prilagoditi le posebnim pogojem.


Prvič, merimo in določimo presek žice. Za nadaljnje ukrepe lahko uporabite ustrezno tabelo.

Tabela. Odvisnost trenutne mejne vrednosti na prerezu

Odsek, v mm.kv.Bakrno jedroAluminijski vodnik
1 17 -
1,5 22 -
2 26 21
2,5 30 23
3 33 27
4 40 32
6 51 40
10 80 56

Ko je določena s količino toka skozi to je potrebno izbrati vrsto odklopnika. Treba je opozoriti, da je vzporedno je priporočljivo opredeliti in omejiti moč naprave, ki so priključene na omrežje. Dejstvo je, da je, na primer, za povezavo vir toplote napeljave mogoče vzdrževati, in če ne bo več kot eno, potem bo kabli začnejo, da se ogreje, prej ali slej pride do kratkega stika.

Da bo pretovor zmogljivost napeljav in skupna moč priključene naprave je odvisna od prvega kazalnika - deluje tok odklopnika (imenovan tudi nazivni tok).

Tretji korak. Polja

Sodobni stikala so lahko eno- in tri pole, on voljo za vsako vrsto.


Četrti korak. Nadtok

Preobremenilni tok naprave je prav tako zelo pomemben. Ko za enofaznega električnega omrežja, je treba upoštevati naslednja izračunov pri izbiri varovalko: kuhane, stoji 10 kilovatov, zato moramo 10,000 vatov, deljeno s 220 voltov (napetost) v prostorih. Rezultat - 45,5 - je zaokrožen na nizio vrednost, tem primeru je 40 amperov.

S trifaznim omrežjem se izvajajo še drugi izračuni. Formula, ki jo je treba uporabiti, je naslednja:

R / U x 1.7 = ı

V tem primeru, F - je 3000 W, U - 380 voltov, 1,7 - kvadratni koren tri, in J, v tem zaporedju, zahtevana jakost toka. Če se usede na tej formuli za prostor, ki je dana kot primer, se izkaže, da bi bilo potrebno isti instrument za 40 amperov, ampak tri pole.


Tripolni odklopnik BA47-100 TM UNIVEC

Na podlagi teh izračunov je izbrana ena izmed več možnih vrst (vse je odvisno od namena uporabe):

 • V 3,4 ali 5 - uporablja se za aktivne tovore s tlemi (kot so vtičnice, razsvetljava);
 • Z 2-3 - primeren za elektroniko;
 • Od 5-10 - je potrebno za zaščito vezij nizkoimpulsnogo tok (to vključuje stanovanjske stavbe in pisarne);
 • Do 8-15 - primerna za močnostne transformatorje in elektromotorje;
 • D 10-20 - je primerna za pogoje visoke preklopne sunkov in (prijemal, črpalke, transformatorji itd.).

Korak pet. Kratek stik (kratek stik)

Pri izbiri trenutnega modela kratkega stika je treba upoštevati en pomemben pogoj: v skladu z zgoraj navedenimi pravili je prepovedana uporaba avtomatskih strojev z močjo manj kot 6 kA. Danes lahko varnostne naprave vsebujejo naslednje ocene (kA):

Bodite pozorni! Če je prostor, v katerem je načrtovana namestitev stikala, nameščena vbližini transformatorske postaje, je treba izbrati napravo, ki deluje pri največjem kratkem stiku v 10 kA. V vseh drugih primerih zadostuje avtomat 6 kA.


Treba je omeniti, da je v skladu s tem dokumentom za razsvetljavo in sprejemnike sprejemljivo uporabiti tudi manj močna stikala - za 4,5 kA, čeprav so v Evropi takšne naprave prepovedane za uporabo.

Šesti korak. Selektivnost

S tem izrazom pomeni deaktiviranje v primeru izrednih razmer le na določenem območju, ne pa vse električne energije v stavbi. Tukaj je treba izbrati vrednosti stroja v skladu s servisno verigo. Tako je na vrhu veje vgrajena vhodna naprava z dovoljenim številom, ki ustreza največji dovoljeni obremenitvi tokokroga (nadaljevanje od odseka kabla). Pomembno je, da delovni tok te naprave presega tisto, ki jo imajo druga stikala v spodnji loputi. Spodaj so glavni standardi:

 • za povprečno hišo potrebuje napravo za 40 amperov (kot je že omenjeno);
 • za razsvetljavo - 10 amperov;
 • za električno ploščo - za 32 amperov;
 • za vtičnico - 16 amperov;
 • za električne naprave do 5 kilovatov - za 25 amperov.

Takšna montažna tehnologija bo v celoti izpolnila pogoje selektivnosti.


Sedmi korak. Število stikal

Potrebno je določiti potrebno število stikalnih naprav. Tu so osnovne zahteve:

 • eno stikalo za odpiranje mora biti na ščitniku;
 • ena - na razsvetljavi;
 • ena na izstopni črti;
 • eno za vsako močno napravo (bojler itd.).


V tem primeru ste lahko prepričani, da se ne bo zgodilo prekomerno.

Video - Funkcije izbiranja preklopnih naprav

Označevanje

Pri izbiri avtomatov, morate spoznati legendo na sprednji strani. Na kratko opisujejo glavne značilnosti modela, katerega glavni je največji dovoljeni obratovalni tok.


Vsi modeli so pogojno razdeljeni v tri kategorije, označeni s črkama B, C in D.

 1. PismoV ljubljani označuje, da se naprava sproži v petih sekundah po tem, ko trije tokove obremenitve nad dovoljeno vrednostjo.
 2. Skupinski modeliCsproži dve sekundi po petkratnem presežku.
 3. Nazadnje, stikala označena s črkoD, je sprožil eno do dve sekundi po desetkratnem presežku obremenitve.

Video - Kako deluje odklopnik

Pogoste napake pri izbiri avtomatov

Napake, navedene spodaj pogosto storijo novinci električarji. Da bi se izognili "gospodična" z nominalno vrednostjo je priporočljivo, da se seznanijo s temi napakami.

 1. Orient, na prvem mestu, ne sme biti na električni opremi, ampak na ožičenju. Če je ta že star, morate biti še posebej previdni. Na primer, za zahtevano napravo izstopnem 16 amperov, medtem stara aluminijeva žica vzdržijo le 10 amperov po vgradnji takega močan modelu hitro raztopi. V takih primerih ni nič drugega kot zamenjati ožičenje.
 2. V idealnem primeru mora biti vsa kupljena avtomatizacija od istega proizvajalca. Tukaj je verjetnost nedoslednosti minimalna.
 3. Če je bila povprečna, pridobljeni z izračunom (na primer, 13.9 amperov, t. E. Ni 16 in 10), je bolje, da dajo prednost v večji meri, vendar le pod pogojem, da je napeljava zdržati 16 amperov.
 4. Da bi priporočljivo namestiti Stroje več moči, kot je potrebno v skladu z izračuni. Dejstvo, da se lahko takšne zmogljiva orodja, kot je varjenje, indukcijsko tipa motorja, potopne črpalke in tako naprej. Kot smo že opozorili, je za domače uporabo dovolj ampera 40 amperov.

Na koncu so odklopniki namenjen za določeno število operacij, odvisno od kakovosti proizvajalca in izdelka. Zato morate pred nakupom tega kazalca tudi pozanimati.


Related news

Iz moči potrošnikov izberite samodejno zaščito omrežja. Izračun odklopnikov

Iz moči potrošnikov izberite samodejno zaščito omrežja. Izračun odklopnikov

Iz moči potrošnikov izberite samodejno zaščito omrežja. Izračun odklopnikov

Iz moči potrošnikov izberite samodejno zaščito omrežja. Izračun odklopnikov

Iz moči potrošnikov izberite samodejno zaščito omrežja. Izračun odklopnikov

Iz moči potrošnikov izberite samodejno zaščito omrežja. Izračun odklopnikov

Iz moči potrošnikov izberite samodejno zaščito omrežja. Izračun odklopnikov

Iz moči potrošnikov izberite samodejno zaščito omrežja. Izračun odklopnikov

Iz moči potrošnikov izberite samodejno zaščito omrežja. Izračun odklopnikov

Iz moči potrošnikov izberite samodejno zaščito omrežja. Izračun odklopnikov

Iz moči potrošnikov izberite samodejno zaščito omrežja. Izračun odklopnikov

Iz moči potrošnikov izberite samodejno zaščito omrežja. Izračun odklopnikov

Iz moči potrošnikov izberite samodejno zaščito omrežja. Izračun odklopnikov

Iz moči potrošnikov izberite samodejno zaščito omrežja. Izračun odklopnikov

Iz moči potrošnikov izberite samodejno zaščito omrežja. Izračun odklopnikov

Iz moči potrošnikov izberite samodejno zaščito omrežja. Izračun odklopnikov

Iz moči potrošnikov izberite samodejno zaščito omrežja. Izračun odklopnikov

Iz moči potrošnikov izberite samodejno zaščito omrežja. Izračun odklopnikov

Iz moči potrošnikov izberite samodejno zaščito omrežja. Izračun odklopnikov

Iz moči potrošnikov izberite samodejno zaščito omrežja. Izračun odklopnikov

Iz moči potrošnikov izberite samodejno zaščito omrežja. Izračun odklopnikov

Iz moči potrošnikov izberite samodejno zaščito omrežja. Izračun odklopnikov

Iz moči potrošnikov izberite samodejno zaščito omrežja. Izračun odklopnikov

Iz moči potrošnikov izberite samodejno zaščito omrežja. Izračun odklopnikov

Iz moči potrošnikov izberite samodejno zaščito omrežja. Izračun odklopnikov

Iz moči potrošnikov izberite samodejno zaščito omrežja. Izračun odklopnikov

Iz moči potrošnikov izberite samodejno zaščito omrežja. Izračun odklopnikov

Iz moči potrošnikov izberite samodejno zaščito omrežja. Izračun odklopnikov

Iz moči potrošnikov izberite samodejno zaščito omrežja. Izračun odklopnikov

Iz moči potrošnikov izberite samodejno zaščito omrežja. Izračun odklopnikov

Iz moči potrošnikov izberite samodejno zaščito omrežja. Izračun odklopnikov

Iz moči potrošnikov izberite samodejno zaščito omrežja. Izračun odklopnikov

Iz moči potrošnikov izberite samodejno zaščito omrežja. Izračun odklopnikov

Iz moči potrošnikov izberite samodejno zaščito omrežja. Izračun odklopnikov

Iz moči potrošnikov izberite samodejno zaščito omrežja. Izračun odklopnikov

Iz moči potrošnikov izberite samodejno zaščito omrežja. Izračun odklopnikov

Iz moči potrošnikov izberite samodejno zaščito omrežja. Izračun odklopnikov

Iz moči potrošnikov izberite samodejno zaščito omrežja. Izračun odklopnikov

Iz moči potrošnikov izberite samodejno zaščito omrežja. Izračun odklopnikov

Iz moči potrošnikov izberite samodejno zaščito omrežja. Izračun odklopnikov

Iz moči potrošnikov izberite samodejno zaščito omrežja. Izračun odklopnikov

Iz moči potrošnikov izberite samodejno zaščito omrežja. Izračun odklopnikov

Iz moči potrošnikov izberite samodejno zaščito omrežja. Izračun odklopnikov

Iz moči potrošnikov izberite samodejno zaščito omrežja. Izračun odklopnikov

Iz moči potrošnikov izberite samodejno zaščito omrežja. Izračun odklopnikov

Iz moči potrošnikov izberite samodejno zaščito omrežja. Izračun odklopnikov

Iz moči potrošnikov izberite samodejno zaščito omrežja. Izračun odklopnikov

Iz moči potrošnikov izberite samodejno zaščito omrežja. Izračun odklopnikov

Iz moči potrošnikov izberite samodejno zaščito omrežja. Izračun odklopnikov

Iz moči potrošnikov izberite samodejno zaščito omrežja. Izračun odklopnikov